Saturday, March 5, 2011

Good News

For the first time in three years, I am FINALLY not being laid off. I am thankful my district saw the light and realized that they were going to have to hire me back again anyway, so what's the point?!? Unfortunately, of course, there are still a lot of teachers in my district (including my teaching partner) and the state of California who are going to be laid off, more than likely, just to turn around and be hired back again...at a different school and different grade level. It makes no sense and IT DEFINITELY IS NOT what is best for kids. I am thinking of those teachers tonight and really hoping that states will finally begin to stop balancing their budget by taking away funding from schools.

Remember the last few years? See this post and this one for posts about being laid off!

You've probably seen this a million times, but it's worth reposting:

Teachers’ hefty salaries are driving up taxes, and they only work 9 or 10 months a year. It’s time we put things in perspective and pay them for what they do – babysit. We can get that for less than minimum wage.

That’s right. Let’s give them $3 an hour and only the hours they worked; not any of that silly planning time, or any time they spend before or after school. That would be $19.50 a day (7:45 to 3:00 PM with 45 min. off for lunch and plan– that equals 6 1/2 hours).

Each parent should pay $19.50 a day for these teachers to baby-sit their children. Now how many students do they teach in a day…maybe 30? So that’s $19.50 x 30 = $585.00 a day.

However, remember they only work 180 days a year. I am not going to pay them for any vacations.
LET’S SEE…That’s $585 X 180= $105,300 per year. (Hold on. My calculator needs new batteries.)
What about those special education teachers and the ones with master’s degrees? Well, we could pay them minimum wage ($7.75), and just to be fair, round it off to $8.00 an hour. That would be $8 X 6 1/2 hours X 30 children X 180 days = $280,800 per year.

Wait a minute — there’s something wrong here. There sure is.

The average teacher’s salary (nationwide) is $50,000. $50,000/180 days = $277.77/per day/30 students=$9.25/6.5 hours = $1.42 per hour per student– a very inexpensive baby-sitter and they even EDUCATE your kids!)

3 comments:

The Schult Family said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

I LOVE the "Babysitting" calculation! Let's start demanding what our kids deserve: properly-paid, highly-qualified teachers.... and parents/families that are involved and support their teachers and their schools! We are all soooo glad you did not receive a pink slip! ...D

Nina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Yay for no pink slip! I'm sure I will get one in June. Just hoping my district's cuts won't include Alternative Ed. (although I'm certain we will be the first to feel them). Praying for the perfect spot for me on next year's team and that you'll continue to teach what you enjoy most! : )

Amy Walton said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yay, so happy for you!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...